Europese boeren betogen in Brussel

Meer dan duizend betogers verzamelden vanmorgen op het Schumanplein in Brussel, waar donderdag een Europese top heeft plaatsgevonden. Die top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders stond donderdag én vrijdag gepland, maar was donderdagavond al afgelopen. Toch besliste de actiegroep Alliantie D19-20 door te gaan met de actie, die gericht is tegen het besparingsbeleid en de vrijhandelsakkoorden.

De Vlaamse melkveehoudersorganisatie Flemish Milk Board (FMB), de Waalse groep Milcherzeuger Interessengemeinschaft (MIG) en de landbouwersorganisatie Fédération Unie de Groupements d'Eleveurs et d'Agriculteurs (Fugea) zijn met een dertigtal tractoren aanwezig. Ook uit Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn betogers afgezakt naar het Schumanplein. Om 10.00 uur vertrok een mars rond de gebouwen waar de Europese top heeft plaatsgevonden.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders gaven donderdagavond hun fiat voor de lancering van een Europees investeringsprogramma om de slabakkende economie een nieuw elan te geven.