Voor N-VA is CD&V "grootste probleem"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever vormt CD&V het grootste probleem binnen de federale regering. Dat zei hij toch tijdens een discrete bijeenkomst van partijmilitanten. Er was echter een undercover-journalist aanwezig die de uitspraken van Bart De Wever noteerde. De N-VA vreest zelfs dat de CD&V de regering ooit zal doen vallen.

Een journalist van het weekblad Le Vif/L'Express was op 12 december stiekem aanwezig op een gesloten N-VA-meeting in Antwerpen. Op het einde van de vergadering waren er vragen van militanten. "CD&V heeft één voet in de regering en één voet erbuiten. Hoe gaat u dat paard van Troje temmen? " vraagt iemand. "Tegen de pers zouden we zeggen 'maar nee, het valt nog mee, u overdrijft...'. Maar eigenlijk gaat het niet: er is een probleem", zegt De Wever.

"Moeten eenzelfde stem hebben"

Met een metafoor legde De Wever uit dat CD&V de N-VA tegenhoudt. "Het is uiterst belangrijk het verhaal van het socio-economische herstel met eenzelfde stem te brengen. Eigenlijk moet je de juiste personen vinden die fietsen om dezelfde doelstelling te halen. De zaken worden ingewikkelder als er één van de vier partners op de bagagedrager belandt en zeker als hij daarbij nog met zijn voet op de achterband duwt. Dan geraken we niet meer vooruit. Ik heb de indruk dat dat het geval is."

"CD&V lijdt onder interne moeilijkheden"

De Wever ging nog voort: "Ik hoor sommigen zeggen: 'We moeten niet meer besparen. Ik weet dat de andere regeringsleden niet akkoord gaan, maar ik zeg het toch tegen de kranten'. Hoe kunnen we dan met zo'n soldaat ten oorlog trekken? Dat is het grootste probleem van deze coalitie. CD&V lijdt onder interne moeilijkheden: op straat zijn er niet enkel rode vakbondsmensen maar ook groene', klinkt het. "Als CD&V niet met ons meefietst, zullen op een bepaald moment de voeten in de spaken terechtkomen en gaan we vallen. En ik wens veel geluk aan wie deze regering laat vallen", zegt De Wever.