Kaalplukteam moet drugsbendes stoppen

De Antwerpse lokale politie start begin volgend jaar met een nieuwe, tweede fase in de zogenaamde 'war on drugs' in de stad. Tot nu toe werden vooral drugsdealers in het straatbeeld en gekende drugscafé's aangepakt, maar nu mikt de politie volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) hoger: ze wil de bendes en families die de handel organiseren treffen.

De politie wil bezittingen die gekocht worden met drugsgeld tijdelijk in beslag nemen in afwachting van een verdere gerechtelijke afhandeling van de dossiers. Op 1 januari 2015 gaat bij de Antwerpse politie een 'kaalplukteam' van start. Dat zijn drie voltijdse medewerkers van het bestaande drugsteam die zich de voorbije maanden gespecialiseerd hebben in het onderzoeken en in kaart brengen van door criminaliteit verworven eigendommen.

Drugsgeld

Wanneer de politie een drugsbende op het spoor komt, zal het 'kaalplukteam' hun met drugsgeld gefinancierde eigendommen en bedrijfjes proberen aan te slaan om hen te ontmoedigen. Er moeten wel eerst duidelijke aanwijzingen en/of getuigenissen zijn dat er drugshandel mee gemoeid is.

"Rijk door drugshandel"

"We pakken duizend dealers per jaar op, maar eigenlijk zijn dat niet de grote criminelen, maar sukkelaars", zegt burgemeester De Wever. "De kunst is de bezittingen van de personen en de families àchter die dealers aan te pakken: iedereen kent ze, ze zijn rijk geworden met drugshandel." Volgens De Wever komt de 'war on drugs' dan ook neer op een economische oorlog. Het vatten van de kleinere dealers blijft wel belangrijk om drugsoverlast te bestrijden en om de politie op het spoor van de topfiguren te brengen.

"Dweilen met kraan open"

De nieuwe aanpak zou de drugsnetwerken die momenteel actief zijn in Antwerpen moeten wegjagen en weghouden uit de stad. "Anders blijven we dweilen met de kraan open", aldus nog De Wever, die het 'kaalplukteam' als een nieuwe stap weg van een gedoogbeleid ziet en het bovendien met een knipoog heeft over 'een vermogenswinstbelasting van 100 procent voor drugsdealers'.

Politie en gerecht 

Het initiatief zou vooraf doorgesproken zijn met het Antwerpse parket en zou perfect te realiseren vallen binnen de bestaande wetgeving, hoewel er nog geen andere soortgelijke projecten in ons land bekend zijn. De politie komt ook niet in het vaarwater van het gerecht, want het is nog altijd de rechter die uiteindelijk beslist of de bezittingen in kwestie ook effectief verbeurd verklaard kunnen worden. "Eigenlijk lijkt deze aanpak een beetje een evidentie, maar toch is het vroeger nooit gebeurd", klinkt het nog op het kabinet van De Wever.