Boeren voeren actie tegen prijzenslag

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heeft in de nacht van donderdag op vrijdag actie gevoerd bij een drietal verdeelcentra van distributieketens. Met de actie willen de landbouwers aandacht vragen voor de "eindeloze prijzenslag van de grootretailers op kap van de boer".

Het Belgische landbouwinkomen is in 2014 met 15,2 procent gedaald, maakte het Europese statistiekbureau Eurostat deze week nog bekend. "Alle sectoren kenden een slecht jaar. In Vlaanderen stoppen elke dag drie landbouwers. Gebrek aan inkomen en toekomstperspectief is de voornaamste oorzaak. De familiale landbouw gaat ten onder", zegt Guy Depraetere, algemeen secretaris ABS.

"Grootdistributie gebruikt knalprijzen"

De grootdistributie en de harddiscounters in het bijzonder, doen de landbouwers geen goed. "Zij blijven onverminderd onze verse kwaliteitsproducten inzetten als lokmiddel tegen 'knalprijzen'. Vlees wordt gebruikt als klantenlokker en kan desnoods onder de prijs verkocht worden. Alles is goed om koning klant binnen te halen", aldus Depraetere.

"Consument heeft geen last van actie"

ABS voerde actie aan de verdeelcentra van Lidl in Gullegem (West-Vlaanderen) en in Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen) en bij Transmeat, een logistiek centrum van slagersketen Renmans in Londerzeel (Vlaams-Brabant). Met de nachtelijke actie wil ABS de retailers aanpakken zonder dat de consument daar direct last van heeft, luidt het.