Illegale criminelen met Airbus land uit

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) legt voortaan elke maand een vlucht in om illegale criminelen uit te wijzen. Zo werden gisteren 38 illegalen op een vliegtuig naar Albanië gezet. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het opvoeren van de zogenaamde ‘Special Flights’ is één van de opvallendste zaken die Francken wil doorvoeren. Voor deze vluchten wordt een Airbus van het Belgisch leger gebruikt. “Dat is efficiënter én goedkoper dan deze mensen één per één vervoeren via gewone commerciële lijnvluchten”, vertelt Francken.

Grotendeels terugbetaald

“Bovendien krijgen we 75% van de kosten terugbetaald door het terugkeerfonds van de Europese Unie als we de vluchten openstellen voor onze Europese partners.”

Al twee vluchten

Sinds Francken aan zet is, zijn er al twee vluchten geweest. Vorige maand was er een vlucht naar Kinshasa met negentien Congolezen aan boord en gisteren werden 38 illegalen naar de Albanese hoofdstad Tirana gevlogen. Negen stemden ‘vrijwillig’ in met hun repatriëring, de 29 anderen waren gedwongen repatriëringen.