Vlaams parlement keurt begroting goed

Na twee dagen debat heeft het Vlaams Parlement woensdagavond de begroting 2015 goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.

Twee dagen lang kruisten meerderheid en oppositie in het Vlaams Parlement de degens over de budgettaire en maatschappelijke keuzes van de regering-Bourgeois. We moeten nu snoeien om later te kunnen bloeien, was het centrale devies van meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld. De factuur mag absoluut niet doorgeschoven worden naar later door nu niet in te grijpen, klonk het nog.

Die rode lijn werd woensdagavond nog eens kracht bijgezet door minister van Begroting Annemie Turtelboom en minister-president Geert Bourgeois. "We kiezen niet voor schuldopbouw of extra belastingen. Onze boodschap is misschien niet vrolijk, maar we vragen inspanningen die doenbaar zijn.”

"Onze verantwoordelijkheid"

“Dit is onze verantwoordelijkheid. We gaan dit niet doorschuiven naar degenen die na ons komen. Nu schuld opbouwen zou de beleidsruimte verkleinen, terwijl we net een investeringsregering willen zijn", aldus Bourgeois. "Als we die keuzes nu niet zouden maken, betalen we later de prijs", vulde minister Turtelboom aan.

De linkse oppositiepartijen Groen en sp.a waren het niet eens met die boodschap. Volgens hen maakt de regering-Bourgeois de verkeerde keuzes en zijn de geplande besparingen "kil en asociaal". "Dit is geen evenwichtige begroting en bovendien is de begroting zelfs niet in evenwicht", aldus sp.a-fractieleider John Crombez.

Oppositiepartij Vlaams Belang viseerde dan weer vooral meerderheidspartij N-VA. Die partij heeft volgens Vlaams Belang de strijd voor de Vlaamse autonomie verloochend en heeft nog maar weinig terecht gebracht van de beloofde verandering.