Premier Michel: "Tax shift bij begroting"

Premier Charles Michel (MR) zegt nog geen ‘neen’ of ‘ja’ tegen het invoeren van de vermogenswinstbelasting, of de zogenaamde rijkentaks. “De regering werkt aan een tax shift, maar nog niet alle beslissingen zijn genomen. De fiscale maatregelen zullen moeten zorgen voor investeringen en meer jobs, maar moeten ook evenwichtig en respectvol zijn”, vertelt hij in een interview met VTM NIEUWS.

Met deze uitspraak laat Michel nog niet teveel in zijn kaarten kijken, maar tussen de lijntjes is wel te begrijpen dat een rijkentaks niet uitgesloten is. “Zolang het maar ten goede komt aan de jobcreatie”, klinkt het. Michel wil een genuanceerd debat: "geen slogans zoals: belasting op kapitaal belasting op kapitaal, neen! Belasting op kapitaal, ja! Dat wil niets zeggen. Wat telt zijn pertinente maatregelen."

"Evenwicht in de belastingen"

De premier zegt dat er een 'evenwicht' moet zitten in de belastingen: "we moeten meer investeringen in ons land hebben voor de economie en jobcreatie, maar daarnaast wil ik een fiscaliteit die evenwichtig en respectvol is voor de mensen."

De knoop hierover kan vrij snel worden doorgehakt: “dat kan de komende dagen, weken, maar het is ook bespreekbaar bij de budgettaire controle begin volgend jaar.”