Uber krijgt controle op fiscale fraude

Staatssecretaris voor de strijd tegen fiscale fraude Elke Sleurs (N-VA) heeft de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) opdracht gegeven de financiële en fiscale structuur van de alternatieve taxidienst Uber tegen het licht te houden. Mocht het bedrijf zich schuldig maken aan fraude, dan riskeren zowel Uber als de betrokken chauffeurs een vervolging, waarschuwt de staatssecretaris in een mededeling.

De komst van taxi-app Uber naar Brussel heeft al heel wat stof doen opwaaien. Uber is een Amerikaans bedrijf dat via een app voor smartphones autodiensten met chauffeur in tientallen landen aanbiedt. Volgens de taxisector, die al naar de rechter stapte, bezondigt het bedrijf zich aan oneerlijke concurrentie. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) diende vorige week een strafklacht in tegen Uber. "Als Uber bereid is binnen een wettelijk kader te werken, kan het gerust samen met de taxisector actief zijn", zegt staatssecretaris Sleurs. Ze vindt het logisch dat dit wettelijk kader voor deze nieuwe technologie nog niet is uitgewerkt. "Intussen moet Uber zich aan de bestaande regelgeving houden, ook fiscaal.

Als er aanwijzingen zijn dat Uber zich schuldig maakt aan fiscale inbreuken of die faciliteert, zullen we dit nauwgezet onderzoeken en bestraffen", kondigt Sleurs aan. Ze ontmoet morgen haar collega van sociale fraudebestrijding Bart Tommelein voor verder overleg.