‘Flitsmarathon’ is woord van het jaar

Het woord ‘flitsmarathon’ is door woordenboekenuitgever Van Dale uitgeroepen tot woord van het jaar in Vlaanderen. Van 25 november tot en met gisteren kon er gestemd worden op de tien genomineerde woorden. Het woord ‘flitsmarathon’, dat omschreven wordt als "een politieactie waarbij de hele dag intensief geflitst wordt", haalt het met 24 procent van de stemmen. Op de tweede plaats prijkt ‘boterhammentaks’, gevolgd door ‘kamikazecoalitie’.

Daarnaast werden er nog telkens vijf woorden verkozen in vijf categorieën. In de categorie jongerentaal gaat de eerste plaats naar de ‘onesie’, een ruimzittend, uit één deel bestaand huis- of pyjamapak dat alleen hoofd, handen en voeten vrijlaat, gewoonlijk met een ritssluiting aan de voorkant, soms met een capuchon. In de categorie lifestyle wint de ‘overschotdoos’, wat zo veel wil zeggen als een doggybag. ‘Loomen’, het aan elkaar knopen tot een armband of een ander object van gekleurde elastiekjes met een soort haaknaald op een weefbord, krijgt het meeste stemmen in de categorie sport en amusement.

In de categorie economie is dat de ‘perenboycot’, het niet meer invoeren van peren door Rusland als pressiemaatregel en in de categorie politiek gaat het om het ‘Maggie-effect’, met name het effect dat bij verkiezingen het verlies voor een traditionele partij beperkt blijft dankzij de monsterscore van een enkele politicus - naar politica Maggie De Block.

Nederlander kiest voor ‘dagobertducktaks’

In Nederland is de ‘dagobertducktaks’ verkozen tot woord van het jaar 2014. Met de dagobertducktaks doelen onze noorderburen op een speciale belasting die wordt geheven over het vermogen van superrijke mensen, oftewel een superrijkentaks. Nog in de Nederlandse top drie staan ‘moestuinsocialisme’ en ‘stemfie’.

Vorig jaar ging de titel in Vlaanderen naar het woord ‘selfie’, een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met behulp van een smartphone. Eerdere winnaars waren ‘frietchinees’ (2012), ’stoeproken’ (2011), ‘tentsletje’ (2010), ‘ontvrienden’ (2009), ‘swaffelen’ (2008) en ‘bokitoproof’ (2007).