Premier Michel wil iedereen rond tafel

Iedereen, zowel de sociale partners als binnen de regering, moet zijn verantwoordelijkheid opnemen en ermee akkoord gaan rond de tafel van het sociaal overleg te gaan zitten. Dat wordt benadrukt in de omgeving van de premier. Hij volgt sinds vanmorgen de situatie van nabij op, zowel op het vlak van mobilisering als qua veiligheid. Michel staat permanent in contact met de ordehandhavers om zich ervan te vergewissen dat de situatie nergens uit de hand loopt.

Het kabinet van de eerste minister herhaalt dat er naar eigen zeggen veel ruimte is gelaten voor het sociaal overleg. "Om overleg te laten plaatsvinden, moet iedereen rond de tafel komen zitten, politieke en syndicale spelers", voegt men er aan toe.

Ook het kabinet wijst op het overleg binnen de Groep van Tien van vorige week, dat woensdag voortgaat. Voor morgenochtend staat een bijeenkomst geprogrammeerd van het Comité A, het onderhandelingscomité dat bevoegd is voor het geheel van de overheidssectoren.

De entourage van premier Michel wil niet ingaan om verklaringen die de voorbije dagen werden afgelegd over de stakingsacties en de vakbonden. "Wat telt, is wat rond de regeringstafel wordt gezegd en de voltallige regering zit op dezelfde golflengte. Wat telt, is het sociaal overleg en alle ministers doen er alles aan om dat te realiseren", luidt het.