Extra maatregelen voor kerncentrales

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) legt alle Belgische kerncentrales bijkomende veiligheids- en beveiligingsmaatregelen op. Dat heeft de nucleaire waakhond bekendgemaakt.

Aanleiding is de schade aan de turbine van de kernreactor van Doel 4, die vermoedelijk is gesaboteerd. De maatregelen die het FANC oplegt voor een veilige heropstart van de reactor zullen worden opgelegd in alle kerncentrales in Doel en Tihange.

Het gaat onder meer om het plaatsen van extra camera's, wijzigingen aan het badgesysteem en het invoeren van het four eyes-principe, dat bepaalt dat werknemers van de centrales in bepaalde zones enkel per twee mogen werken. Veel meer informatie wil men bij het FANC uit veiligheidsoverwegingen niet kwijt.

Naast de extra beveiligingsmaatregelen, die kwaad opzet moeten tegengaan, komen er ook extra veiligheidsmaatregelen. Die laatste hebben betrekking op de technische aspecten van de installaties. 

Eerder werd al uit vakbondsbron vernomen dat zowel in Doel als Tihange 150 extra camera's worden opgehangen. Het FANC wil zich niet uitspreken over die cijfers.