Vakbondsman op zoek naar vacatures

In plaats van een stakerspost te gaan bemannen is vakbondsman Hasan Düzgün (ACLVB) de hele dag bedrijfsbezoeken gaan afleggen om vacatures te ronselen voor Ford-werknemers. Zij worden binnen enkele dagen namelijk werkloos. "In mijn regio is er momenteel nood aan oplossingen op heel korte termijn", zegt hij. "Vandaar dat ik op een positieve manier een bijdrage wil leveren om meer jobs in te vullen", zegt hij.

Hasan Düzgün is zelf een van de slachtoffers van de sluiting van Ford Genk, aangezien hij tot voor kort werkte bij de grootste toeleverancier, SML. Hij kon vrij snel na zijn vrijwillig ontslag terecht bij de liberale vakbond ACLVB. "Het spreekt voor zich dat ik me in eerste instantie inzet om zoveel mogelijk van mijn voormalige collega's bij Ford Genk en de toeleveringsbedrijven aan het werk te helpen", zegt hij.

"Vanaf donderdag staan ze allemaal op straat. Velen van hen ken ik persoonlijk, en ik weet dan ook welke jobs ze in de toekomst graag zouden willen doen. Vandaar dat ik zoveel mogelijk bedrijven bezoek om te polsen of ze vacatures hebben, zowel in Belgisch als Nederlands Limburg. Ik probeer de vacatures te matchen met de werkzoekenden. Dat lukt prima. Een twintigtal mensen heb ik zo al aan het werk geholpen."

Düzgün heeft ook op de nationale stakingsdag heel wat afspraken. "Bedrijfsleiders ontvangen me met open armen omdat ze deze positieve en proactieve benadering wel appreciëren", zegt hij. "Nu over enkele dagen het doek valt over Ford Genk en de toeleveringsbedrijven, is er concrete en directe actie nodig."