Gewapende mannen in Gents appartement

In Gent heeft de politie een veiligheidszone ingesteld rond een appartement aan de Pilorijnstraat nadat vier gewapende mannen een woning binnengedrongen zijn. Dat zegt woordvoerder Manuel Mugica Gonzalez van de Gentse lokale politie. Volgens het parket was waq vermoedelijk één gegijzelde, maar er zijn geen aanwijzingen dat het om terrorisme of IS gaat. Intussen hebben twee van de vier daders zich overgeven aan de politie. 

De inval gebeurde vanmorgen in een appartement aan de Pilorijnstraat in de buurt van de Dampoort. "Vier gewapende mannen zijn een appartementsgebouw binnengevallen", zegt woordvoerder Mugica Gonzalez. "Ze zijn in het gebouw, maar het is niet duidelijk wat er binnen gebeurt. We hebben een veiligheidszone ingesteld en gevraagd aan de bewoners om binnen te blijven voor hun eigen veiligheid. Voorlopig is niemand geëvacueerd."

Geen terrorisme

Bij de inval is er vermoedelijk één gegijzelde, maar er zijn geen aanwijzingen dat het om terrorisme of IS gaat. Dat meldt het parket. 

"Vermoedelijk is er één gegijzelde. We willen duidelijk maken dat er geen aanwijzingen dat het om terrorisme of IS zou gaan. Het gaat niet om dezelfde aard als de feiten in Sydney", zegt woordvoerster Annemie Serlippens van de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

Het parket krijgt vragen van internationale media als Wall Street Journal en AP over de gijzeling en de buitenlandse pers is ook ter plaatse in Gent.

Daders geven zich over

Intussen hebben twee van de vier vermoedelijke gijzelnemers zich overgegeven aan de politie zonder geweld. Dat werd ter plaatse vastgesteld. De mannen kwamen uit het appartement met de handen in de lucht en werden op de grond geplaatst en gefouilleerd.

Voor de twee vermoedelijke gijzelnemers buiten kwam, verliet een andere oudere man het appartement. De man had zijn handen niet in de lucht, maar het is niet duidelijk of het om de gegijzelde gaat. De twee jongere mannen die daarna de woning verlieten, staken hun handen in de lucht en liepen naar de speciale eenheden. Die hebben de twee mannen op de grond gelegd, gefouilleerd en daarna weggeleid. Later verliet nog een vierde man het appartement, ook zonder zijn handen in de lucht en zonder op de grond geplaatst te worden.

Inval speciale eenheden

Een vijftiental zwaar bewapende leden van de speciale eenheden zijn het appartement aan de Pilorijnstraat binnengevallen. Er werd voorlopig nog niemand naar buiten gebracht.

Politie en parket kunnen nog niet bevestigen of de personen die eerder uit het appartement kwamen gijzelnemers of gijzelaars zijn. Volgens de eerste informatie van het parket was er slechts één gegijzelde. Twee mannen kwamen uit het appartement met de handen in de lucht en werden op de grond geplaatst en gefouilleerd.

Geen slachtoffers

In Gent is het slachtoffer van de vermoedelijke gijzeling ongedeerd gebleven en heeft de politie drie mannen meegenomen die mogelijke verdachten zijn. Dat meldt parketwoordvoerster Annemie Serlippens. Mogelijk gaat het om een drugsgerelateerde zaak.

De actie van de politie is achter de rug, maar het onderzoek naar de feiten loopt volop. "We zitten nog in een beginfase en moeten nu nagaan of er effectief een gijzeling geweest is. De actie is gestart nadat vanochtend iemand uit de woning naar buiten liep die verklaarde dat hij een kalasjnikov op het hoofd had gekregen, en dat zijn vriend nog altijd bedreigd werd. De vier gijzelnemers zouden volgens de eerste man allemaal kalasjnikovs gehad hebben", zegt Serlippens.

Het appartement werd bij de inval door de speciale eenheden onderzocht maar er werden geen wapens gewonden. "Er is een grondige sweeping gebeurd. Drie mannen zijn door de politie mee naar buiten genomen. Die mogelijke verdachten worden nu ondervraagd. Er zijn geen aanwijzingen van terrorisme, maar de betrokkenen werden eerder genoemd in drugsdossiers", meldt de parketwoordvoerster.