Staking 15/12: waar zal er hinder zijn?

Na drie provinciale stakingsdagen is het nu de beurt aan het hele land. De nationale betoging zal het hele land platleggen en de hinder begint vandaag al. Wat kunt u vanavond en morgen verwachten? Een overzicht:

Geen luchtverkeer

Vanaf 22 uur deze avond heb je geen reden meer om naar de luchthaven te trekken. De luchtverkeerleiding legt het werk neer voor 24 uur. Er zijn al meer dan 600 vluchten geschrapt. Mensen die hun vlucht niet konden verzetten, zullen waarschijnlijk vanuit een buurland vertrekken. Thomas Cook en Jetair hebben al heel wat vluchten naar Frankrijk en Nederland verhuisd.

Geen treinen

Ook op het spoor heb je vanaf 22 uur niets meer te zoeken. De voorbije weken hebben verschillende acties bewezen dat de hinder op het spoor zeer groot is. Morgen zal er zo goed als geen treinverkeer zijn.

Geen bussen

Zowel De Lijn als de MIVB verwachten zeer veel hinder, waarschijnlijk ligt het hele net morgen plat. Op de website van De Lijn kan je morgen terecht om te kijken of je bus wel of niet rijdt, maar reken er zeker niet op.

Geen examens

Bij de provinciale stakingsdagen was er hier en daar wat hinder in de scholen, maar dat bleef beperkt. Dat komt omdat de leerkrachten vooral mikten op 15 december om actie te voeren. Midden in de examenperiode dus. Op heel wat scholen zijn die dan ook geschrapt.

Of er opvang zal zijn, hangt af van het aantal leerkrachten dat wel komt opdagen. Ook naburige scholen kunnen bijspringen.

Geen files?

Het verkeer heeft op de provinciale actiedagen bewezen moeilijk in te schatten te zijn. Door de hinder bij het openbaar vervoer zullen veel mensen genoodzaakt zijn om de auto te nemen naar het werk. Dat kan voor extra file zorgen. Maar heel wat mensen nemen ook gewoon een dagje vakantie, wat dan weer voor minder files kan zorgen. De situatie valt dus moeilijk in te schatten, maar het Vlaams Verkeerscentrum verwacht dat de hinder vooral groot zal zijn buiten het hoofdwegennet. Stakersposten kunnen lokale wegen volledig onderbreken.

Geen warenhuizen?

Het valt af te wachten hoe groot de hinder is, maar als je morgen boodschappen wil doen, is de kans groot dat je voor een gesloten deur staat. Heel wat warenhuizen zullen morgen dicht blijven. Ook bij andere winkels wordt er hinder verwacht.

Geen niet-dringende medische hulp

In heel wat ziekenhuizen kan je niet terecht voor niet-dringende hulp. De ziekenhuizen draaien morgen op een minimumbezetting en enkel dringende ingrepen zullen uitgevoerd worden.

Geen scheepvaart

Al sinds vandaag ligt de scheepvaart in Antwerpen volledig stil. Ook in de Gentse haven is er geen bedrijvigheid. De actiebereidheid bij de dokwerkers is zoals telkens zeer groot. Voor de haven van Zeebrugge is het nog afwachten, maar ook daar wordt er veel hinder verwacht.

Geen post 

De postbedeling zal zwaar verstoord zijn, maar hoe erg, is moeilijk in te schatten. Bpost heeft vandaag waarschijnlijk geprobeerd om de post al uit de sorteercentra weg te sturen. Maar de kans is groot dat het morgen toch niet tot in de brievenbus komt.