De Wever: “Ze staken economie kapot”

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt hard uit naar de stakers die komende maandag het land zullen platleggen. Volgens De Wever wordt het land naar een nieuwe crisis geleid door de vele acties. En hij ziet er ook een manoeuvre in om de regering ten val te brengen. Dat zegt hij aan VTM NIEUWS.

De Wever is snoeihard voor de vakbonden: “Ik lees dat de socialistische vakbond wil doorstaken tot de regering exact doet wat de socialisten wensen. Dan kan je even goed de verkiezingen afschaffen”, klinkt het ferm.

Regering doen vallen

En De Wever gaat door, want volgens hem willen de vakbonden de regering doen vallen: “Rudy De Leeuw heeft dat al openlijk gezegd: 'We gaan door tot de regering er ligt'. Dat heeft met democratie niks te maken, dat neigt naar andere dingen. Je verwacht een staking aan het einde van sociaal overleg, niet als een statement in het begin. En al zeker niet gewoon als middel om de democratie opzij te schuiven. Want daar gaat het over voort de socialisten, en niks anders.  

Recessie

Waar de kopman van N-VA zich nog het meeste zorgen over maakt, zijn de economische gevolgen van de stakingsacties:”Ik denk dat sommige stakingen totaal niet meer uit te leggen zijn. Het openbaar vervoer drie keer platleggen, mensen beletten naar hun werk te gaan, iedereen in de problemen brengen. Men staakt ons in een recessie.”

En hij ziet hoe buurlanden met ons lachen: “In Nederland begint men het al op te pikken. Men vindt het natuurlijk heel leuk dat wij onze economie kapot staken. De investeringen zullen ze met veel plezier van ons overnemen.”

Hand uitgestoken

De Wever benadrukt nogmaals dat de regering de hand al heeft uitgestoken naar de vakbonden. Hij herhaalt dat het overleg enkel bemoeilijkt wordt door de stakingsacties. Het is duidelijk dat de regering en de vakbonden lijnrecht tegenover elkaar staan: “We moeten elf miljard besparen. Leuk ging dat nooit zijn, en diegene die na ons komt zal het ook moeten doen. Als men er natuurlijk nog een paar miljard bijstaakt, dan wordt het alleen nog erger voor wie het ook zal mogen oplossen.”

De Leeuw reageert

ABVV-topman Rudy De Leeuw wuift de uitspraken van De Wever weg. Volgens hem zijn de uitspraken een manoeuvre om de aandacht af te leiden. "Onze verzuchtingen zijn nog steeds niet gehoord". Daarmee spreekt De Leeuw ook de uitspraak over de uitgestoken hand tegen: "We hebben daar nog niets van gemerkt." Toch wil De Leeuw de deur niet volledig dicht doen: "Als de regering ons marge geeft en het sociaal overleg niet onevenwichtig is, dan zullen wij aan tafel gaan en blijven."

 

 

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be