"Luchtruim gaat 24 uur dicht"

Er zal vanaf zondagavond om 22 uur geen enkel vliegtuig kunnen landen in of opstijgen vanuit België. Naar aanleiding van de nationale staking organiseert ACV-Transcom een 24 urenstaking bij luchtverkeersleider Belgocontrol.

"We hebben lang en goed nagedacht, maar we kwamen tot de conclusie dat we niet anders konden dan bij Belgocontrol, een federaal bedrijf, deel te nemen aan de nationale staking", zegt Kurt Callaerts, algemeen sectorverantwoordelijke mobiliteit bij ACV-Transcom. "Daarom is er besloten om vanaf zondag 14 december om 22.00 uur het luchtruim voor 24 uur te sluiten." Dat betekent concreet dat er geen vliegverkeer mogelijk zal zijn van of naar de luchthavens van Zaventem, Antwerpen, Oostende, Luik en Charleroi.

Belgocontrol, dat het luchtruim boven België beheert, bevestigt dat er vanaf zondagavond geen vliegtuigen zullen kunnen landen of opstijgen op de Belgische luchthavens. "De minimumdienstverlening, bijvoorbeeld voor vliegtuigen in nood, blijft wel gegarandeerd", zegt Belgocontrol-woordvoerder Dominique Dehaene. Het luchtruim boven 24.500 voet, dat beheerd wordt door Eurocontrol, blijft open.