"Lijkt alsof Fabiola niet geliefd was"

Aan de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, waar de begrafenisplechtigheid van koningin Fabiola plaatsvindt, stonden niet alleen sympathisanten van het koningshuis of de overleden koningin. Tussen het publiek bevond zich ook een groep Spaanse toeristen. Die waren onder de indruk van het gebeuren maar vooral van de magere publieke belangstelling. "Dit zou bij ons onmogelijk zijn", klonk het bij hen.

"Voor een gebeurtenis zoals deze zou bij ons iedereen op straat komen", zeiden de Spanjaarden. "Het hele land zou tot stilstand komen, zeker voor de begrafenis van iemand die zo lang geregeerd heeft. Alleen al bij de begrafenis van de hertogin van Alba, vorige week, stond heel Sevilla stil. Hier zie je amper mensen, niet langs de weg die de lijkkist volgde en al evenmin hier aan de kathedraal. Er zijn meer journalisten en cameramensen dan gewone Belgen. Het lijkt wel of de koningin helemaal niet geliefd was."

Dat een en ander zou te wijten zijn aan de erbarmelijke weersomstandigheden, geloofde het groepje niet. "Ik denk dat wij Spanjaarden gewoon meer meeleven met dit soort gebeurtenissen, zowel met geboortes als met overlijdens. Maar dan nog zou je verwachten dat de straten rond de kathedraal vol zouden staan."