Dit is uw beeld van het jaar 2014

De lezers van vtmnieuws.be hebben de repatriëring van de Nederlandse slachtoffers van de ramp met de MH17 verkozen tot  'Beeld van het Jaar'. Op de tweede plaats staat de volksvreugde voor de Rode Duivels, op de derde plaats de onthoofding van James Foley door Islamitische Staat. Regisseur Stijn Coninx selecteerde de tien fragmenten die hem het meest aangrepen, de bezoekers van vtmnieuws.be konden twee weken lang stemmen op hun beeld van 2014.

Bijna 33% van de stemmers vond de repatriëring van de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne het meest pakkende beeld van 2014. De beelden van de lange stoet lijkwagens hebben duidelijk heel wat mensen geëmotioneerd, ook regisseur Stijn Coninx, die de 'Film van het Jaar' voor VTM NIEUWS samenstelde. "Het is iets wat de werkelijkheid overtreft", zegt hij. "Het is bijna ijskoud."

Op de tweede plaats komt een vrolijker fragment, want bijna 27% van de deelnemers koos voor de volksvreugde voor de Rode Duivels, die een mooi WK-parcours neerzetten in Brazilië. "Ik heb zelden zo'n collectieve uitbarsting van geluk gezien", zegt Coninx daarover. "Achteraf kwam natuurlijk de ontgoocheling, maar ik denk dat dit uniek geweest is voor iedereen die het mee beleefd heeft."

Op drie staat de onthoofding van de Amerikaanse fotograaf James Foley door terreurgroep Islamitische Staat. "Dit is het meest verschrikkelijke beeld van het jaar", vindt Stijn Coninx, "iets wat je niet wil zien, maar het is gedwongen op ieders netvlies gebrand."

De volledige top-10:

  1. Kisten met slachtoffers MH17 komen aan in Nederland
  2. Volksvreugde voor de Rode Duivels op het WK
  3. IS onthoofdt eerste Westerling in filmpje
  4. Niels Albert hangt zijn fiets noodgedwongen aan de haak
  5. Bart De Wever zet de vuilnisbak buiten na verkiezingsoverwinning
  6. Ebola houdt de wereld in de ban
  7. Vakbondsbetoging in Brussel ontaardt in rellen
  8. DJ Jos moet zigeuners in Landen verjagen met luide muziek
  9. Geweld in Gaza escaleert opnieuw
  10. Oekraïners komen in opstand tegen Janoekovitsj

De 'Film van het Jaar', in een regie van Stijn Coninx, wordt vanavond voorgesteld tijdens een avant-première in de gebouwen van MEDIALAAN. Op dinsdag 30 december wordt hij uitgezonden bij VTM, om 21.35 uur.