Parket wil 1 jaar cel voor relschoppers

Het Brusselse parket heeft opnieuw 1 jaar cel gevorderd tegen twee havenarbeiders die tijdens de nationale betoging van 6 november stenen zouden gegooid hebben naar de politie. Het parket kan zich wel verzoenen met een straf met uitstel of met een werkstraf. Beide arbeiders ontkennen dat ze iets misdaan hebben en vragen de vrijspraak.

De twee, een arbeider uit de haven van Zeebrugge en een uit de haven van Antwerpen, hadden allebei deelgenomen aan de nationale betoging. De man uit Zeebrugge had aan het eind van de betoging naar eigen zeggen de schermutselingen met de politie opgemerkt en had er zich ver van gehouden. "Ik ben met enkele collega's op café gegaan", zei de man. "Op weg naar het station ben ik tegengehouden door een agent die mijn identiteit controleerde en beweerde dat ik stenen had gegooid." De man ontkent dat echter met klem en zijn advocaat vroeg dat desnoods de betrokken agent en de collega's van de man zouden ondervraagd worden.

De tweede havenarbeider gaf toe dat hij zich aan de Hallepoort in het strijdgewoel had gemengd. "Uit nieuwsgierigheid ben ik gaan kijken", verklaarde hij. "Ik heb er een halfuurtje rondgehangen, tot de politie chargeerde. Ik ging op de loop, kwam ten val en raakte gewond. Toen ik me liet verzorgen bij een ziekenwagen, vroeg de politie mijn identiteitskaart en zei dat ik stenen had gegooid." Ook deze havenarbeider ontkende dat en zijn advocaat vroeg de vrijspraak. De vonnissen vallen op 8 januari.

Bekijk hier de beelden: