Staking zorgt voor langste file van 2014

De staking van de treinbestuurders bij de NMBS en een reeks kleinere incidenten heeft vanochtend voor een filerecord gezorgd op de Vlaamse snelwegen. Op het hoogtepunt stond er 290 kilometer file, een record voor 2014.

Rond 8u30 bereikte de ochtendspits op de Vlaamse snelwegen zijn piek van 290 kilometer. "Daarmee is het de zwaarste ochtendspits van het jaar in Vlaanderen", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

De wegen in Vlaanderen zaten vanochtend potdicht. De wachttijden op de snelwegen richting Brussel liepen al vroeg hoog op, tot twee uur aanschuiven. In heel België liep de filelengte op tot 365 kilometer, volgens Beeckman de op een na zwaarste ochtendspits van het jaar, voor heel het land.

Spoorstaking en kleinere incidenten

Oorzaak van de zware ochtendspits is een reeks kleinere incidenten op verschillende snelwegen en – vooral – de spoorstaking van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders, een niet-erkende vakbond bij de NMBS. Door hun actie rijdt de helft van de treinen vandaag niet uit.

Maandag staat een nieuwe staking op het programma, met de nationale stakingsdag van 15 december. Maar dan verwacht het Vlaams Verkeerscentrum geen nieuwe record. “ De mensen zijn veel langer op voorhand gewaarschuwd, en velen blijven een dagje thuis.” Er zouden daardoor minder voertuigen op de baan komen.