Chaos op het spoor: helft treinen rijdt

De ochtendspits op het spoor draait vanochtend volledig in de soep door een staking bij het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders. Zowat de helft van de treinen rijdt vanochtend niet. De treinbestuurders staken omdat ze een aanpassing van hun premiesysteem willen.

"De hinder van de staking is verspreid over het hele land", zegt NMBS-woordvoerster Frieke Neyrinck. Er zijn onder meer grote storingen op de lijnen vanuit Oostende, Leuven, Hasselt en Namen.

De staking is een initiatief van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), een niet-erkende vakbond bij de NMBS. De treinbestuurdersbond wil een harmonisering van de premies en een aanpassing van het baremiek verloningssysteem.

#Mijntreinrijdt

Op Twitter is intussen een initiatief ontstaan waarbij treinreizigers elkaar helpen informatie te weten te komen over hun treinverbinding. De website van de NMBS lag vanochtend een tijdlang plat, waardoor er geen informatie beschikbaar was over de treinstoringen. De reizigers op Twitter riepen daarom de hashtag 'Mijn trein rijdt' in het leven. Daarmee laten reizigers weten welke treinen wel rijden en posten ze ook foto's van de aankondigingsschermen in de verschillende stations.

Intussen werken de website en de app van de NMBS opnieuw. Op een kaart van België toont de spoorwegmaatschappij op welke lijnen de reizigers hinder ondervinden en op welke lijnen niet.

Langste ochtendspits van 2014

Door de staking op het spoor en door een reeks kleinere incidenten stond vanochtend op de Vlaamse snelwegen ook de langste ochtendspits van het jaar. Op het hoogtepunt van de ochtendspits stond er maar liefst 290 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. "Daarmee is het de zwaarste ochtendspits van het jaar in Vlaanderen", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

 

Afbeelding bovenaan: @Denis_van_Odijk