De was binnenshuis drogen is schadelijk

Mensen met allergiën of een verzwakt immuunsysteem drogen de was best niet binnenshuis. Het vochtgehalte neemt sterk toe in de kamer waar de was hangt en dat is aantrekkelijk voor huistofmijten en schimmels. Die kunnen wel eens voor gezondheidsproblemen zorgen.

Drogen gebeurt daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten. Dat meldt de website 'Gezondheid en wetenschap', die het Centrum voor Evidence-Based Medicine opstartte in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap. De site baseert zich op een onderzoek in het Schotse Glasgow waaruit blijkt dat de inhoud van een wasmachine op een binnenrek in de woonkamer hangen, voor twee liter extra vocht zorgt in de binnenlucht.

Huisstofmijt

 Het extra vocht geeft aanleiding tot een enorme toename aan huisstofmijten en schimmelsporen, organismen die goed gedijen en vermenigvuldigen in een vochtige omgeving. De toename vormt een gezondheidsrisico voor mensen met huisstofallergie, een verzwakte afweer, eczema of astma.

Schimmels

Bovendien werd in het kader van dit onderzoek in 25 procent van de onderzochte woningen sporen aangetroffen van Aspergillus fumigatus, een schimmel die longontsteking kan veroorzaken bij mensen met een verzwakte afweer. Als er wasverzachters gebruikt worden, komen volgens de Schotse onderzoekers bij het binnenshuis drogen ook nog chemische substanties vrij die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Aparte ruimte

De onderzoekers bevelen aan om de was niet binnenshuis te drogen, maar ofwel buiten, in een aparte ruimte, zoals kelder of garage of op het balkon. Wie geen andere mogelijkheid heeft dan binnenshuis te drogen, zet het droogrek best voor een open raam met de verwarming zo laag mogelijk. Om het energieverbruik van de droogkast te sparen, pleiten ze ervoor om in nieuwbouwwoningen steeds een aparte droogruimte te voorzien en in appartementsgebouwen gezamenlijke droogruimten.