Centrale Langerlo stilgelegd

De steenkoolcentrale van E.ON in Langerlo is vandaag door de vakbonden voor onbepaalde tijd stilgelegd. De actie komt er uit onvrede met de Duitse directie, die een overnemer zoekt voor de centrale. De steenkoolcentrale in Langerlo is de laatste steenkoolcentrale in België en is goed voor 500 MW, evenveel als Doel 1. Eandis vreest voorlopig geen stroomtekort.

Omdat het sociaal overleg tussen de bonden en de directie van het Duitse E.ON over de toekomst van centrale niet vordert, brak vandaag een spontane staking uit.

De steenkoolcentrale sluit in april 2016. Aanvankelijk wou de Duitse energiereus Langerlo omvormen tot een biomassacentrale, maar intussen zoekt E.ON een overnemer voor die plannen. Daardoor vreest het personeel dat ze toch op straat zullen staan.

Het sociaal overleg tussen de vakbonden en de plaatselijke directie, samen met een vertegenwoordiger vanuit Duitsland, liep vanmiddag spaak. Waarna de centrale werd stilgelegd. De vakbonden eisen nu een nieuw voorstel van de directie.

De centrale is voor onbepaalde tijd stilgelegd. Om zijn leveringsverplichtingen na te komen, koopt het bedrijf daarom voorlopig elektriciteit in.