ACV wil dat cipiers werk neerleggen

De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten legt vanaf dinsdag 16 december het werk neer in de gevangenissen. De actie van de cipiers zal plaatsvinden in alle Belgische gevangenissen, zo heeft de vakbond meegedeeld.

De actie "zal minstens 24 uur duren, maar het kan ook langer zijn", dat zegt vakbondssecretaris Filip Dudal. De vakbonden verzetten zich daarmee tegen de besparingsplannen die de overheid in het gevangeniswezen plant. Het regeerakkoord voorziet dat er de komende vier jaar minstens 10 procent op het personeel wordt bespaard. Er wordt onder meer gesproken over een wervingsstop en een afbouw van de nachtploegen.

Volgende week dinsdag is ook formeel overleg over die plannen voorzien. "Maar we wensten een signaal te geven door niet op dat overleg te wachten", zo liet Dudal weten na een bijeenkomst van het nationaal comité. Volgens hem werd die beslissing ook unaniem gesteund door de militanten. Of ook de andere vakbonden zullen deelnemen aan de actie, is nog niet duidelijk. "We hebben hen in elk geval uitgenodigd om eraan deel te nemen", aldus Dudal.