Massa volk voor Primark in Brussel

Vandaag wordt het op de koppen lopen in de Nieuwstraat in Brussel. Kledingwinkel Primark opent er namelijk een tweede vestiging in ons land. Al uren voor de opening stonden er metersdikke rijen van wachtende mensen.

Daarvoor kon je enkel terecht in Luik als je naar de Primark wou. Brussel lijkt het begin te worden van de verovering van Vlaanderen. In Gent is al jaren sprake van een filiaal en ook steden als Hasselt, Antwerpen en Genk worden genoemd.

Shoppen tegen spotprijzen, dat is de basis waarmee de Ierse winkelketen een enorme populariteit vergaarde. Vooral bij jongeren, die zwichten voor T-shirts, jurken en broeken aan enkel euro’s. Overal waar Primark winkels opent, is het een drukte van jewelste.

Maar de extreem lage prijzen roepen ook vragen op over hoe de kledij geproduceerd wordt.  Fabrieken in lageloonlanden, waar aan een hels regime gewerkt wordt, zijn de keerzijde van de medaille.

Bovendien krijgen heel wat winkels uit het middensegment hier het moeilijk door de komst zo’n lowbudgetketens. Ze kunnen de concurrentie niet aan en verliezen klanten. Het verhaal van kledingketen Mexx zit nog vers in het geheugen.