Limburgse steden verbieden lachgas

De Limburgse gemeenten Hasselt en Diepenbeek gaan de verkoop, het bezit en het gebruik van lachgas verbieden. Dat meldt Het Belang van Limburg. Lachgas heeft een verdovend effect, maar kan ook negatieve bijwerkingen hebben. “We zien dat er steeds vaker lachgas wordt verkocht op studentenevenementen”, klinkt het bij korpschef Philip Pirard.

De gemeenteraden van Hasselt en Diepenbeek buigen zich deze maand over het nieuwe politiereglement, dat zal kaderen in het GAS-reglement. Wie zo’n ‘lachgasboete’ krijgt, riskeert 350 euro te moeten betalen. “We merken dat er vaker lachgas wordt verkocht op studentenevenementen”, verduidelijkt korpschef Philippe Pirard. “We gaan maatregelen treffen om het verkoop, het bezit en het gebruik van lachgas te beperken.”

Het initiatief komt van burgemeesters Hilde Claes van Hasselt en Patrick Hermans van Diepenbeek. Volgens hen is lachgas een vluchtig snuifmiddel dat veranderingen in het bewustzijn teweegbrengt en verdovend werkt. “Deze producten zijn te makkelijk verkrijgbaar. Bovendien zijn er ernstige risico’s aan verbonden, zoals misselijkheid, hoofdpijn, gehoorproblemen en zelfs blijvende hersenschade. Lachgas kan bij stockage ook leiden tot ontploffingsgevaar. “