Volgt progressieve Bonny Léonard op?

De Antwerpse bisschop Johan Bonny is de gedoodverfde favoriet om André-Joseph Léonard op te volgen als aartsbisschop. Dat meldt De Morgen. Léonard maakte in het VTM NIEUWS-magazine Telefacts bekend dat hij in mei, op zijn 75ste, met pensioen gaat en een verlenging van zijn ambtstermijn niet ziet zitten.

Kardinaal Godfried Danneels bood in 2008 zijn ontslag aan, maar kreeg van paus Benedictus XIV de vraag nog een tijdje aan te blijven. Voor Léonard is het echter genoeg geweest. “Ik hoop er niet op om nog een paar jaar voort te mogen doen. Niemand op aarde is onontbeerlijk.”

De kans dat de paus ook bij het pensioen van Léonard zal aandringen op een verlenging, is bijzonder klein. De huidige paus, Franciscus, staat bekend om zijn gematigde levensvisie, terwijl Léonard als oerconservatief wordt bestempeld. De progressieve houding van Franciscus komt dan ook meer die van de Antwerpse bisschop Johan Bonny.

Volgens ingewijden is Bonny dan ook de grote favoriet om Léonard op te volgens als aartsbisschop. Hier en daar weerklinkt ook wel de naam van Jean-Pierre Delville, de bisschop van Luik.