Rechtbanken stellen zittingen uit

De provinciale actiedag in Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel heeft ook gevolgen voor de werking van de rechtbanken en hoven in het Brusselse justitiepaleis. In het paleis is geen veiligheidspersoneel te zien en er zijn geen gedetineerden overgebracht, zodat een aantal zittingen niet plaatsvinden of uitgesteld worden. Dat stelt Belga ter plaatse vast.

Sinds enkele maanden worden aan de ingang van het justitiepaleis systematisch identiteitscontroles gehouden en moeten de bezoekers langs een metaaldetector. Het is het Veiligheidskorps van justitie dat die controles uitvoert, maar maandag zijn in het paleis geen leden van dat korps te bekennen. Alvast voor één dag zijn er dan ook geen controles, al patrouilleren in het paleis wel enkele politieagenten.

Het Veiligheidskorps staat ook in voor de overbrenging van gedetineerden naar de zittingszalen, maar door de provinciale actiedag zijn er ook geen gedetineerden overgebracht vanuit de gevangenissen. Zowel de Nederlandstalige als de Franstalige kamers van de correctionele rechtbank stellen dan ook zowat alle dossiers met gedetineerden uit.