TBC-alarm in Genk na bokskamp

Vierhonderd Genkse jongeren worden binnenkort gecontroleerd op longtuberculose, nadat besmettelijke longtuberculose is vastgesteld bij vijf jongeren uit Genk. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt.

De 400 jongeren hebben allemaal deelgenomen aan OpBoksen, een boksprogramma van de stad Genk. In november is gebleken dat drie van de vijf besmettelijke gevallen ook hebben deelgenomen aan het boksprogramma.

Het eerste geval van tbc, een bacteriële infectie die meestal de luchtwegen aantast, dook op in februari. Daarna doken nog gevallen op in mei en november. Pas in november werd de link gelegd met het OpBoksen, vertelt Annemie Forier, arts bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

In totaal heeft Zorg en Gezondheid weet van zeven, mogelijk acht gevallen van tuberculose bij jongeren in het Genkse. Vijf hebben een besmettelijke vorm van longtuberculose. Drie daarvan namen deel aan het boksprogramma. Eén persoon liep ook stage bij het stadsbestuur. Het gaat om jongeren tussen 17 en 27 jaar.

Vanaf maandag worden verschillende info- en testsessies georganiseerd voor de 400 jongeren die deelnamen aan het project, aldus Genks burgemeester Wim Dries. Ze krijgen een huidtest om na te gaan of ze zijn besmet.

Besmet zijn met tbc betekent niet dat je ziek wordt of besmettelijk bent.