Nog geen datum voor begrafenis

Het is nog niet bekend wanneer de begrafenis van koningin Fabiola zal plaatsvinden. Dat heeft communicatiedirecteur Pierre-Emmanuel De Bauw van het Koninklijk Paleis vrijdagavond laten weten aan Belga. "Vanavond staat de familie centraal. Koning Filip en koningin Mathilde zijn in het kasteel Stuyvenberg, waar koningin Fabiola overleed." Dit weekend zal de koninklijke familie beslissen hoe de plechtigheden zullen verlopen.

Hoogstwaarschijnlijk zal ook de bevolking de kans krijgen om het lichaam van koningin Fabiola te groeten. "Maar de praktische organisatie zal eerstdaags duidelijk worden", laat het paleis weten.

Koningin Fabiola had al enkele jaren te kampen met een zwakke gezondheid. "Toch waren er de voorbije dagen geen indicaties dat ze zou overlijden", aldus De Bauw. Haar stoffelijk overschot blijft zeker tot zaterdag in het kasteel Stuyvenberg.

"Over de organisatie van de begrafenis neemt de regering een afwachtende houding aan", zegt Barend Leyts, de woordvoerder van premier Michel. "Het is nu aan de koninklijke familie om haar wensen in dat verband bekend te maken. Eens die wensen bekend zijn, zal de regering samenkomen om een en ander praktisch uit te werken."