De Wever: "Regering moet lukken"

Bart De Wever (N-VA) heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van VOKA van leer getrokken tegen de weerstand die de regering Michel ondervindt bij haar hervormingsplannen. “Er moet elf miljard bespaard worden. Daarvoor is geen alternatief, deze regering moet lukken.”

De Wever was samen met premier Michel uitgenodigd. Tijdens zijn toespraak kreeg de oppositie er meteen van langs. “Ik word er horendol van dat de oppositie blijkbaar altijd al een pasklaar antwoord had op problemen zoals over het budget, de loonkost of de opwarming van de aarde. Blijkbaar waren er slechts enkele pijnloze hervormingen nodig.”

"Grootste uitdaging sinds WOII"

Hij wijst op de grote uitdagingen met elf miljard euro besparingen, de hoge faillissementsgraad en een negatieve handelsbalans. “We moeten terugkeren naar de realiteit. We staan voor de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze regering is tegen die achtergrond gevormd en zij moet lukken. Er is geen alternatief. Tenzij het Franse, met een economie die de dieperik ingaat en een bevolking die verarmt.”

Eerste speech Michel

Ook premier Michel, die sinds zijn aantreden voor de eerste keer een speech gaf in Vlaanderen, verdedigde zijn beleid. Hij zei dat iedereen zal moeten bijdragen, maar noemde zijn regering wel sociaal.