Michel verdedigt zich voor ondernemers

In Antwerpen heeft premier Michel gisteravond voor het eerst een speech gehouden voor een Vlaams publiek. Hij deed op de nieuwjaarsreceptie van VOKA. Michel zei dat iedereen zal moeten bijdragen, maar benadrukte ook de belangrijke rol voor ondernemers.

Op de nieuwjaarsreceptie was ook Bart De Wever (N-VA) uitgenodigd. Het was de eerste keer dat Michel hem terugzag, sinds het einde van de regeringsonderhandelingen.

"Regering is sociaal"

Michel verdedigde voor de ondernemers het regeerakkoord en de bijhorende besparingen. “Dat dit ten koste gaat van de armste mensen, wil ik voor eens en altijd formeel ontkennen. Deze regering is sociaal omdat we maximaal werk willen creëren. We gaan het toenemende tekort van de sociale zekerheid afremmen en een federaal meerjarenplan voor armoedebestrijding doorvoeren”, klonk het.

"Sociaal overleg krijgt alle kansen"

De premier zegt wel te begrijpen dat mensen ongerust zijn over de toekomst en vraagt daarom de hulp van de sociale partners. “Zij moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. We geven het sociaal overleg alle kansen.” In één adem vulde hij aan dat werknemers naast recht op staken ook het recht hebben om te werken.

Michel richtte zich ook tot de vele ondernemers in de zaal. “De ondernemers zijn de motor van het land. Zonder de kleine, middelgrote en grote ondernemingen hebben we geen middelen om de solidariteit te financieren. Dit sociaal model kan niet bestaan zonder het creëren van rijkdom en zonder de inzet van vele duizenden ondernemers in dit land.”