Vooral licht ging uit bij test Lampiris

De grote test van energieleverancier Lampiris vorige week, heeft wel degelijk voor een lager stroomverbruik gezorgd. Dat blijkt uit de officiële resultaten. Aan de test hebben 140.000 gezinnen deelgenomen. Zij bespaarden elk tot 250 megawatt, wat samen evenveel is dan 40% van de productiecapaciteit van de kerncentrale van Doel 1.

De gezinnen werden vorige donderdag via sms gevraagd om vanaf 18u ’s avonds een uur lang energie te besparen. Bijna iedereen (89%) deed dat door overbodige verlichting uit te doen, maar ook de vaatwasmachine of de microgolfoven werden opvallend minder gebruikt.

Stroomreserves tijdelijk niet gebruikt

 De gevolgen hiervan waren ook bij hoogspanningsnetbeheerder Elia meteen duidelijk. Zij moest vanaf 18u15 niet langer gebruik maken van de stroomreserves, iets wat ze tijdens de uren daarvoor wel moest doen.

Risico op panne is klein 

Uiteindelijk namen drie procent van de Belgen deel aan de test. Wanneer er echt een black-out dreigt, zal iedereen op zijn stroomverbruik moeten letten. Maar het risico op een stroompanne is sowieso klein. Zeker nu gisteren bekend is gemaakt dat vanaf 31 december de gesaboteerde kerncentrale van Doel 4 weer actief zal zijn.

Bekijk ook:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be