Oppositie verlaat de Kamer na ruzie

De voltallige oppositie (op de Parti Populaire en Vlaams Belang na) is vanmiddag tijdens het vragenuurtje opgestapt uit de Kamer. Dat gebeurde uit onvrede met de manier waarop Kamervoorzitter Siegfried Bracke het vragenuurtje leidde. De oppositie pikte het niet dat hun vragen niet werden beantwoord door de minister naar hun keuze.

Het waren de Franstalige socialisten van de PS die als eerste opstapten uit het halfrond. Dat gebeurde nadat vragen vanuit de oppositie aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon niet door Jambon zelf, maar door premier Charles Michel werden beantwoord.

Dat vond de oppositie niet kunnen en in navolging van de PS stapten ook Ecolo-Groen, sp.a en PVDA op uit het halfrond. Hoewel het gewoonlijk de regering is die bepaalt welke minister een vraag beantwoordt, hekelt de oppositie op Twitter toch de willekeur waarmee vragen naar een andere minister worden doorgeschoven.

Oppositie wil overleg met Bracke

Kristof Calvo maakte op Twitter bekend dat de gezamenlijke oppositie snel overleg vraagt met Kamervoorzitter Bracke. Ze willen overleg over het "functioneren van het parlement en het respecteren van de democratie", aldus de fractievoorzitter van de Groenen. Ook Laurette Onkelinx van de PS maakte die vraag van de oppositie duidelijk op Twitter.

Leden van de meerderheid vragen zich dan weer luidop af of de oppositie zijn werk wel doet. “Hoe sterk ben je als oppositie als je voortdurend inzet op procedurekwesties,” vraagt N-VA-kamerlid Peter De Roover zich af op Twitter.