30 jaar cel voor moord op zoontje

Het West-Vlaamse assisenhof en de jury hebben Isabelle Debackere (36) veroordeeld tot 30 jaar opsluiting en 10 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De Roeselaarse bracht haar zoontje Tibeau Vanhauwaert (4) op 7 maart 2013 door verstikking om het leven.

Isabelle Debackere had bijna tien jaar lang een relatie met de vader van haar twee kinderen. Ruzies binnen het koppel gingen vaak gepaard met hevige woede-uitbarstingen van de beschuldigde. Naar aanleiding van haar psychische problemen werd Debackere twee weken voor de feiten gedwongen opgenomen in de psychiatrie van Menen. 

Op 7 maart 2013 mocht Isabelle Debackere terugkeren naar huis. Daar probeerde ze enkele uren later haar zoontje Tibeau in bad te verdrinken. Ze liet hem ook op zijn hoofd vallen. Uiteindelijk bracht ze het jongetje om het leven door hem te verstikken met een kussen. Het levenloze lichaam van het slachtoffer werd de volgende ochtend door zijn grootvader ontdekt.

De beschuldigde weigerde in eerste instantie om nog te verschijnen om haar straf te horen. Uiteindelijk kwam Debackere toch. Haar advocaat Johan Platteau nam naast haar plaats op de beschuldigdenbank.