Mediahuis neemt NRC Media over

De overname van de Nederlandse groep NRC Media door het Belgische Mediahuis is rond. Mediahuis-CEO Gert Ysebaert heet 'de mooiste krant van Nederland' op Twitter welkom bij de groep. De deal hing al een tijdje in de lucht. Een reorganisatie bij NRC Media, waar 350 mensen werken, ligt momenteel niet op tafel.

In een persbericht luidt het dat Mediahuis Nederland en Lux Media, waarvan de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria grootaandeelhouder is, een akkoord hebben bereikt over de overname van NRC Media Holding, NRC Media en NRC Lux (samen NRC). Belangrijke titels zijn NRC Handelsblad en NRC Next. Die eerste krant heeft met Peter Vandermeersch al een Belgische hoofdredacteur.

In Mediahuis Nederland, een nieuwe dochteronderneming van Mediahuis, nemen Stichting Democratie en Media en Vereniging Veronica, eigenaar van persagentschap ANP, een minderheidsparticipatie. Het is niet duidelijk hoe groot die participaties precies zijn, maar Mediahuis is "absoluut de grootste partij". Een overnamesom maken de partijen niet bekend. Vorige maand berichtte de Nederlandse krant De Telegraaf nog dat de prijs onder 100 miljoen euro was gezakt.

Bij NRC werken 350 mensen. Zij moeten niet meteen vrezen voor hun baan. "Er ligt op dit moment geen reorganisatieplan op tafel", zegt communicatiemanager Frank Jaspers van Mediahuis. "Eenmaal de deal definitief rond is, zullen de partijen allicht rond de tafel zitten om te bekijken hoe op de beste manier gewerkt kan worden, maar tijdens de onderhandelingen is er van een reorganisatie nooit sprake geweest."

De overname moet nog goedgekeurd worden door de Nederlandse mededingingsautoriteit ACM en de Ondernemingsraad van NRC moet een advies geven. Ook de redactieraad van NRC zal zijn zienswijze ten aanzien van de overname kenbaar kunnen maken. Jaspers verwacht dat de acquisitie daardoor pas volgend jaar afgerond zal kunnen worden.

Mediahuis-CEO Gert Ysebaert zegt trots te zijn dat NRC deel zal uitmaken van zijn bedrijf. "NRC Handelsblad en NRC Next zijn sterke titels die staan voor uitstekende en genuanceerde journalistiek. Wij kijken uit naar een vruchtbare en inspirerende samenwerking met onze nieuwe Nederlandse collega's." De acquisitie van NRC sluit aan bij de toekomststrategie van Mediahuis. "Deze beoogde overname is een mijlpaal die ons zal versterken in de verdere journalistieke en digitale ontwikkeling van onze nieuwsmerken."

Met de overname zijn bijna alle grote Nederlandse kranten in Belgische handen gevallen. De Persgroep is al eigenaar van De Volkskrant, het Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool. De grootste krant bij onze noorderburen, De Telegraaf, zit wel nog in een Nederlandse groep, de Telegraaf Media Groep (TMG).