Isabelle Debackere is schuldig aan moord

De volksjury heeft de 36-jarige  Isabelle Debackere schuldig bevonden aan de moord op haar zoontje Tibeau Vanhauwaert (4). De Roeselaarse bracht het jongetje op 7 maart 2013 door verstikking om het leven. De verdediging had de vrijspraak gevraagd op basis van artikel 71.

Isabelle Debackere had bijna tien jaar lang een relatie met de vader van haar twee kinderen. Ruzies binnen het koppel gingen vaak gepaard met hevige woede-uitbarstingen van de beschuldigde. Naar aanleiding van haar psychische problemen werd Debackere twee weken voor de feiten gedwongen opgenomen in de psychiatrie van Menen.

Op 7 maart 2013 mocht Debackere terugkeren naar huis. Daar probeerde ze enkele uren later haar zoontje Tibeau in bad te verdrinken. Ze liet hem ook nog op zijn hoofd vallen. Uiteindelijk bracht ze het jongetje om het leven door hem te verstikken met een kussen. Het levenloze lichaam van het slachtoffer werd de volgende ochtend door zijn grootvader ontdekt.

De verdediging had gepleit dat Debackere zich tijdens de feiten in een staat van krankzinnigheid bevond. Hierbij verwees meester Johan Platteau naar haar zware depressie en overmatig pillengebruik. De jury oordeelde dat de vrouw zich wel degelijk volledig bewust was van haar daden.

OM vordert 25 jaar

Procureur-generaal Serge Malefason vorderde voor Isabelle Debackere een celstraf van 25 jaar. Daarnaast wil hij dat ze zich ook vijf jaar ter beschikking stelt van de strafuitvoeringsrechtbank. "Een straf moet geen pure maatschappelijke wraak zijn", startte de openbaar aanklager zijn requisitoir. Het OM is van oordeel dat een lange periode van reflectie nodig zal zijn. "Als het slecht gaat in uw huwelijk, mag het nooit de bedoeling zijn dat het uitloopt in een bloedbad."

Water voor Jef Vermassen

Isabelle Debackere liet in de late namiddag haar emoties de vrije loop. Ze gooide een bekertje water in de nek van meester Jef Vermassen, de advocaat van de tegenpartij. Meester Johan Platteau, advocaat van de beschuldigde, had net aan de jury en het hof gevraagd om medelijden te hebben met zijn cliënte.

Toen Isabelle Debackere zelf het laatste woord kreeg, bleef ze zitten. "Het is ook niet de bedoeling van u te ambeteren, we begrijpen ook dat het voor u heel lastig is", sprak voorzitter Fabienne De Tandt de huilende beschuldigde toe. Toen Debackere werd weggeleid, gooide ze plots nog een bekertje water over een verbijsterde Jef Vermassen.