GPS op fiets moet diefstal voorkomen

Enkele jonge Leuvense ondernemers van de cvba 'Little Hedwig' hebben met de steun van KUL-onderzoekers een gps-tracker ontwikkeld die fietsdiefstallen moet voorkomen. De gps-tracker zal de komende 10 maanden worden uitgetest bij proefpersonen. Het project waaraan al meer dan twee jaar gewerkt wordt, werd aan de KU Leuven voorgesteld.

De gps-tracker, of Egg 2, is een klein apparaatje dat op de fiets moet worden aangebracht en vanop afstand aangestuurd kan worden door de eigenaar van de fiets. Deze kan vanop zijn smartphone of pc bijvoorbeeld een 'lock-signaal' sturen. Als de 'ge-lockte' fiets verplaatst wordt, wil dat zeggen dat iemand hem gestolen heeft. Op dat ogenblik krijgt de eigenaar een waarschuwende sms. Via Google Maps kan je onmiddellijk zien waar je fiets zich bevindt en zo krijg je ook meteen informatie over het dichtsbijzijnde politiekantoor zodat je de politie kan informeren over de fietsdiefstal. Op dat moment zal er op de gestolen fiets een alarmsignaal afgaan. 

50 medewerkers

De afgelopen twee jaar werkten meer dan 50 professoren, doctorandi en studenten mee aan de ontwikkeling van het project. Een tiental ingenieurs- en rechtenstudenten werken op dit ogenblik aan een thesis dat in verband staat met de ontwikkeling van dit project.

Testfase

De initiatiefnemers willen het ontwikkelde prototype gedurende 10 maanden maandelijks laten uittesten door een honderdtal personen. De bedoeling is om het product nog kleiner, lichter en goedkoper te maken. De bedenkers willen later ook jassen, rugzakken en zonnebrillen gaan beveiligen. Ze maken zich sterk dat deze technologie in de toekomst ook zal kunnen gebruikt worden om zaken zoals fietsen te delen.

Steun van politie

Technisch directeur Raphaël Weuts stelde tijdens de voorstelling dat het idee over deze vorm van fietsbeveiliging een drietal jaar geleden ontstond toen hij kandideerde voor de job van mobiliteitsverantwoordelijke van de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO). Hij dacht na over het grote aantal fietsdiefstallen in Leuven en de storende aanwezigheid van de vele achtergelaten gestolen 'weesfietsen' in de binnenstad. "Het idee was toen een gps-tracker, die aangepast is voor fietsen, mechanisch moeilijk te saboteren en die in contact stond met de lokale politie", aldus Weuts. Hij kreeg tijdens de voorstelling bij monde van Koen Wouters de volle steun voor het project van de Leuvense lokale politie.