Cordon doorbroken in Denderleeuw

In het Oost-Vlaamse Denderleeuw heeft het langst zetelende gemeenteraadslid, een Vlaams Belanger, deze namiddag het schepencollege vervoegd om een bouwvergunning goed te keuren. Daarmee is het cordon sanitaire voor het eerst doorbroken. Dat zegt Vlaams Belang.

De moeizame coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld Plus, die eind januari 2013 tot stand kwam na bemiddeling van wijlen gouverneur André Denys, liep op 3 november 2014 op de klippen. Coalitiepartner CD&V steunde een voorstel van oppositiepartij sp.a-Open om de onbestuurbaarheid vast te stellen. Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers tracht sinds eind november te bemiddelen tussen de partijen. 

CD&V neemt intussen niet meer deel aan de vergaderingen van het schepencollege. Dinsdag moest worden gestemd over een bouwvergunning met een N-VA-schepen als betrokken partij, waardoor er geen meerderheid was. Daarom mocht het langst zetelende gemeenteraadslid meestemmen, Vlaams Belanger Danny Bourgeois. Het ging om de eerste formele bestuurshandeling van een lid van Vlaams Belang.

Volgens partijvoorzitter Tom Van Grieken gaat het om "een flinke barst in het cordon sanitaire". Van enige toenadering om een coalitie met Vlaams Belang te vormen is evenwel geen sprake. In een reactie op het vermeende 'doorbreken' van het cordon wijst N-VA Denderleeuw erop dat het gemeentedecreet het schepencollege dwong om een Vlaams Belanglid op te roepen om één punt te stemmen. "Wat het cordon sanitaire betreft zijn we duidelijk: nu niet, morgen niet: nooit! ", zegt schepen en OCMW-voorzitter Koen D'Haenens in een reactie.

 

Foto: archief