Tihange 3 draait weer op volle kracht

De kernreactor Tihange 3, die zondag was stilgevallen na een brand in een hoogspanningspost, draait opnieuw op volle kracht. Dat meldt Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert via Twitter.

De herstellingen aan de hoogspanningspost die de centrale verbindt met het hoogspanningsnet van Elia, werden maandagnamiddag afgerond, waarna de centrale vanochtend opnieuw aan het elektriciteitsnet werd gekoppeld. Kort na 18.00 uur volgde dan het bericht dat de reactor, die een capaciteit heeft van 1.045,8 megawatt, opnieuw op volle kracht draait.

Tihange 3 is met een capaciteit van 1.045,8 megawatt de grootste van de zeven Belgische kernreactoren. Daarvan liggen er nu nog drie uit: de 'scheurtjesreactoren' Doel 3 en Tihange 2 liggen sinds maart stil, en Doel 4 viel in augustus stil na een geval van sabotage. Elk van de drie heeft ook een capaciteit van meer dan 1.000 megawatt. 

De gascentrale Herdersbrug, bij Brugge, draait overigens ook opnieuw op volle kracht. De centrale met een capaciteit van 480,3 megawatt draaide sinds zondag tegen halve snelheid, omdat een van de twee branders was uitgevallen. Er was ook een kleine gasontsnapping.