Verkrachter Citadel krijgt lichtere straf

De 20-jarige man die eind 2013 en begin dit jaar een viertal meisjes aanrandde en verkrachtte in het Gentse Citadelpark werd in beroep veroordeeld tot tien jaar cel. Dat is een strafvermindering van drie jaar. Het hof ging niet in op zijn vraag om geïnterneerd te worden.

Tussen september 2013 en januari dit jaar verkrachtte en beroofde de man vier meisjes in het Gentse Citadelpark. Via een robottekening kon de man worden gevat. Begin deze zomer werd hij veroordeeld tot dertien jaar cel en tien jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.

"Hij heeft hulp nodig"

Maar de man ging in beroep. Hij vroeg om geïnterneerd te worden. "De maatschappij is niet gebaat met een zware straf", vond advocaat Frank Scheerlinck. "Hij moet geholpen worden."

Wel toerekeningsvatbaar

Het hof is van oordeel dat de man wel degelijk toerekeningsvatbaar was en dus niet dient geïnterneerd te worden, maar gaat zijn ongelukkige jeugd niet uit de weg. Zijn moeder verhandelde drugs in zijn bijzijn en nam hem mee, terwijl ze zich prostitueerde. Het hof verminderde daarom de straf van dertien naar tien jaar cel. Nadien blijft de man nog dertien jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank. Dat is drie jaar meer dan de rechter in eerste aanleg oplegde.