Succesvolle petitie tegen bedrijfswagen

De Facebook petitie tegen de verloning met bedrijfswagens is een groot succes. Minder dan 24 uren na de lancering hebben bijna 10.000 mensen de petitie getekend. Dat heeft ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gemerkt. Mogelijk zet hij het fiscale gunstregime voor bedrijfswagens op de politieke agenda.

De petitie werd opgestart door de Bond Beter Leefmilieu (BBL), Kom op tegen Kanker en het Netwerk Duurzame Mobiliteit en pleit voor een afbouw van de fiscale gunstregeling van bedrijfswagens. Die inkomsten moeten integraal gebruikt worden voor de verlaging van de lasten op arbeid. De overheid moet ook investeren in een performant openbaar vervoer.

‘Salariswagens’

De tekst richt zien niet tegen dienstwagens, auto’s die werknemers effectief nodig hebben om hun functie te kunnen uitoefenen, maar wel tegen de ‘salariswagens’. Die maken deel uit van het loonpakket van de werknemer en kunnen ook voor privéverplaatsingen gebruikt worden. Daardoor rijden er honderdduizenden ‘salariswagens’ op de Belgische wegen.

De petitie sluit aan bij een recente column van politoloog Dave Sinardet in De Tijd, waarin hij voorstelt om de fiscale steun aan bedrijfswagens om te zetten naar een echte daling van de lasten op arbeid.

Taxshift

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet op VRT-radio weten dat het fiscale gunstregime voor bedrijfswagens een onderwerp is dat mogelijk besproken kan worden in het kader van het debat over een verschuiving van de belastingdruk. Zelf spreekt hij zich niet uit of hij voor of tegen is.