A'pen: Politie rolt cocaïnebende op

Parket en federale gerechtelijke politie in Antwerpen hebben naar eigen zeggen de voorbije weken samen met onder meer de Nederlandse politie en Spaanse Guardia Civil een internationale drugsbende opgerold die al enkele jaren op grote schaal cocaïne uit Centraal-Amerika binnensmokkelde via de Antwerpse haven. In België zijn vijf verdachten aangehouden en één onder voorwaarden in vrijheid gesteld, in Nederland en Spanje werden nog eens respectievelijk drie en twee personen aangehouden.

De bende werkte met containers waarvan ze de bodemconstructie hadden aangepast om op te vullen met blokken cocaïne. Zo konden ze grote hoeveelheden drugs voorbije de douane krijgen. Ze investeerden hun illegale opbrengsten vervolgens onder meer in dure voertuigen en vastgoed.

Nadat politie en gerecht de smokkelaars op het spoor waren gekomen, werd op 12 november overgegaan tot simultane huiszoekingen in België, Nederland en Spanje. In ons land werden ook de dagen nadien nog huiszoekingen uitgevoerd. Dat alles leverde niet alleen elf arrestaties op, maar ook een heleboel goederen die in beslag genomen werden. Het gaat onder meer om vuurwapens, kunstvoorwerpen, luxehorloges, diamanten, personenwagens, een jacht en zowat 470.000 euro aan cash geld. Daarnaast vond de politie in België een container met nog 315 kilo drugs erin. In Nederland werd ook nog een professionele cannabisplantage ontdekt.

De huiszoekingen op Belgische bodem vonden plaats in het Antwerpse, maar ook in Laken en het Oost-Vlaamse Middelburg (Maldegem). De zes opgepakte verdachten zijn mannen tussen de 30 en 65 en werden allen door de onderzoeksrechter aangehouden, al heeft die intussen wel één van hen onder strikte voorwaarden weer vrijgelaten. Intussen zijn ook al twee van de vijf in het buitenland opgepakte verdachten aan België uitgeleverd.