Babymoord: mama en oma naar de cel

Het Antwerpse hof van assisen heeft Lies Van Verre (32) uit Sint-Amands veroordeeld tot 23 jaar opsluiting voor de moord op haar baby Fien. Oma Adrienne Verheyden (64) kreeg 20 jaar cel, twee jaar meer dan gevorderd werd. Het hof en de jury hadden bijna vijf uur nodig om tot die beslissing te komen.

Bij de strafbepaling werd enerzijds rekening gehouden met de ernst en de gruwelijkheid van de feiten. Het drie maanden oude slachtoffertje was op 23 maart 2012 gestorven na een verschrikkelijke doodsstrijd en na nietsontziend geweld waartegen het geen enkel verweer had.

Het meisje werd daarna als een stuk afval aan de deur gezet, waaruit volgens de jury en het hof een totaal gebrek aan respect bleek. De manier waarop ze vervolgens aangifte van haar verdwijning hadden gedaan en zelfs de buren hadden ingeschakeld voor de zoektocht naar baby Fien, vonden ze absoluut laakbaar. Ook aan het motief werd zwaar getild: Lies wilde haar dochter niet delen met vader Sadok J. en het was die 'absurde onverzettelijkheid' die tot de feiten had geleid.

Anderzijds werd er ook rekening gehouden met verzachtende omstandigheden. Lies had al vanaf haar jeugd een persoonlijkheidsproblematiek en was al sinds haar 14 jaar in behandeling bij een psychiater. Een zwangerschapsvergiftiging en de vroeggeboorte van Fien hadden haar lichamelijk en mentaal uitgeput. Voor Adrienne werd haar zwakke begaafdheid weerhouden, waardoor haar probleemoplossend handelen minder groot is. Beiden hadden ook oprechte spijt en schuldinzicht betoond.