Deze winter genoeg stroom in Europa

Er is voldoende productiecapaciteit in Europa aanwezig om aan de vraag te voldoen, ook bij zwaar winterweer. Dat blijkt uit een rapport van de Europese hoogspanningsbeheerders (ENTSO-E). België zal gedurende de hele winter afhankelijk zijn van invoer, bevestigt het rapport.

Over het algemeen is er in Europa voldoende capaciteit om aan de vraag te voldoen. Meerdere landen kunnen afhankelijk zijn van invoer, maar de invoercapaciteit is naar verwachting voldoende groot om aan hun vraag te voldoen, aldus het rapport.

De situatie in België kan evenwel kritiek worden op bepaalde momenten. Ons land zal hoe dan ook de hele winter afhankelijk zijn van invoer. Ook onder gewone omstandigheden (gemiddelde temperaturen) zal België wellicht structureel afhankelijk zijn van invoer om de avondpiek op weekdagen op te vangen. Verwacht wordt dat 800 MW invoer volstaat, wat perfect doenbaar is, aldus de Europese hoogspanningsnetbeheerders.

Onder zware omstandigheden (koude temperaturen) zal België zwaar afhankelijk zijn van structurele invoer, tot 3,6 GW, zelfs als de strategische reserves zijn aangewend. Onder specifieke omstandigheden kan die invoer "problematisch" worden, zo staat in het rapport.