Jambon wil het leger inzetten op straat

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) denkt eraan om het leger in te zetten voor bewakingsopdrachten, zoals op de Grote Markt van Brussel of Antwerpen. Dat weet de krant Het Nieuwsblad. Heel concreet is het nog niet, maar Jambon praat er wel over met Defensieminister Vandeput.

“Ik was vorig weekend in Parijs. Aan het Louvre en onder de Eiffeltoren liepen militairen in groepjes van twee of drie. Veroorzaakt dat een gevoel van onveiligheid? Integendeel.”

"Gevangenissen bewaken"

Dergelijke bewakingsopdrachten moeten ook in ons land kunnen. Dat kan dan bijvoorbeeld bij een verhoogd dreigingsniveau of om de gevangenissen te bewaken wanneer de cipiers staken.

Vandeput positief

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is zeker te vinden voor deze samenwerking, maar wil eerst alles nog onderzoeken. “We kijken wat kan binnen het budget dat we hebben”, vertelt een woordvoerder. “Het leger moet de komende jaren immers 1,5 miljard euro besparen.”

En ook de vakbonden slaan het idee niet meteen af. “Indien de politie hiervoor onvoldoende middelen heeft, waarom niet? Zo kunnen we de samenleving ook tonen dat we maatschappelijk nuttig zijn”, vertelt Yves Huwart van de onafhankelijke legervakbond ACMP.