Stakingsdag: welke hinder is er?

Vandaag organiseren vakbonden de tweede provinciale stakingsdag. Dit keer is het de beurt aan Oost- en West-Vlaanderen, Namen en Luik. Al sinds gisteravond 22 uur is er zware hinder op het spoor en ook deze ochtend is het openbaar vervoer zwaar verstoord in die provincies. Een overzicht van de hinder.

De Lijn

In West-Vlaanderen is er geen dienstverlening op de stadsnetten en ook de Kusttram is niet uitgereden. Op de streeklijnen en bij de belbussen is ongeveer 10 procent uitgereden.

Op het Gentse stadsnet van De Lijn in Oost-Vlaanderen rijden tramlijn 1 (tot Wondelgem) en buslijn 3 om het halfuur. Op de lijnen naar Antwerpen Linkeroever rijden geen bussen. In Sint-Niklaas rijden geen bussen, in de regio Dender en Vlaamse Ardennen is minder dan 10 procent uitgereden.

Ook op de lijnen van het Waasland naar Antwerpen Linkeroever en vanuit Aalst en Dendermonde naar Vlaams-Brabant zijn gevolgen van de vakbondsactie voelbaar, klinkt het nog. Door de staking in Luik rijdt de Limburgse lijn 74 Tongeren-Luik niet tot in het centrum van Luik, maar tot halte Cadran.

In de overige provincies verloopt de dienstverlening normaal. Reizigers kunnen de hinder per lijn consulteren op de website van De Lijn (www.delijn.be).

NMBS

Al sinds gisteravond 22 uur is het treinverkeer in de provincies die staken grondig verstoord. Ook vandaag rijden er geen treinen in de getroffen provincies. Dat heeft dus ook gevolgen voor de lijnen naar andere provincies. Volgens Infrabel reed bijna de helft van de treinen niet op de twintig belangrijkste lijnen van het land. Op www.belgianrail.be krijg je een overzicht van de hinder.

Verkeer

Het verkeer op de weg ondervindt al hinder van de stakingsdag. De ochtendspits op de E40 vanuit Oost- en West-Vlaanderen is vroeger op gang gekomen. Daardoor dikken de files nu al aan tussen Gent en Brussel, kort voor 7 uur stond er al meer dan 100 km file. Ook vanuit Luik is er veel meer verkeer, waardoor het verkeer op de snelweg Tienen-Leuven moeizaam verloopt. Het grootste probleem maandagochtend is er in Luik, waar de E40 ter hoogte van Herstal even volledig versperd werd door een vakbondsactie. Ondertussen zou het verkeer er over één rijstrook kunnen passeren.

Havens

In Gent en Zeebrugge ondervinden de havens hinder door de staking. De dokwerkers werken er niet en ook de toegangswegen naar de havens zijn op veel plaatsen afgesloten.

Kinderopvang

De meeste crèches zijn open, maar in Gent doen de stedelijke crèches opnieuw mee aan de acties. Zes op de tien blijven dicht, maar er is wel noodopvang voorzien.

Scholen

De meeste scholen zijn open en de lessen gaan door zoals normaal. De onderwijsvakbonden willen vooral op 15 december het werk massaal neerleggen. In Gent doet een op de tien stedelijke basisscholen mee aan de staking, er is noodopvang in nabijgelegen scholen.