Rusthuis wordt straks 20% duurder

De prijs van een rusthuisverblijf zal de komende jaren onvermijdelijk flink omhooggaan. Dat zegt Zorgnet Vlaanderen, de grootste koepelvereniging van de rusthuizen. “De overheid snijdt in de subsidies, terwijl de rusthuisbewoners steeds meer zorg nodig hebben”, klinkt het in de kranten van Mediahuis.

Volgens Zorgnet Vlaanderen dreigt een stijging tot twintig procent: van gemiddeld vijftig tot meer dan zestig euro per dag. Oorzaak is de besparingen van de regering. “Tot nu kregen we zestig procent subsidies voor de bouw en renovatie van woonzorgcentra, maar die worden geschrapt. Ook de extra middelen die we kregen voor de verzorging van zwaar hulpbehoevende bejaarden vallen weg. Daardoor zullen de kosten fors toenemen.”

Af van vaste prijs

Om die stijging te kunnen doorrekenen, willen de rusthuizen af van de “vaste” verblijfsprijs die nu geldt voor woonzorgcentra. Een rusthuis kan pas haar prijs verhogen als de overheid daarvoor haar goedkeuring geeft. Daarover is volgens Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) nog overleg gepland.