VTM zendt Dutroux-docu toch uit

VTM zal 'De Kroongetuigen' over de zaak-Dutroux vanavond uitzenden. Het tweede deel van de reportage is voor volgende week donderdag. “De zaak-Dutroux heeft onze samenleving zo ingrijpend veranderd dat we vinden dat we zulke verhalen moeten blijven vertellen", argumenteert Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur van VTM NIEUWS. 

'De Kroongetuigen' spit in een tweeluik over de zaak-Dutroux het dossier uit aan de hand van een reconstructie van de feiten, van het onderzoek en van de verhoren van de daders. Op basis van de juridische waarheid en op basis van het materiaal uit het gerechtelijk dossier wordt een zo waarheidsgetrouw mogelijke weergave gebracht van deze gruwelijke moordzaak. Ook de maatschappelijke context en de enorme impact op de samenleving komen ruim aan bod.

In de uitzending praten de programmamakers met talrijke getuigen die zeer nauw bij de zaak betrokken waren: Walter Denys (gerechtspsychiater), Michel Demoulin (hoofdspeurder), Michel Bourlet (procureur des konings Neufchâteau), Jan Fermon (advocaat Laetitia Delhez), Christian Mormont (gerechtelijk psycholoog Michelle Martin), Jean-Philippe Rivière (advocaat Sabine Dardenne), Ronny Baudewyn (advocaat Marc Dutroux) en de familie Marchal.

Sereen document

“De zaak-Dutroux heeft onze  samenleving zo ingrijpend veranderd dat we vinden dat we zulke verhalen moeten blijven vertellen", zegt Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur van VTM NIEUWS. "Het is een sereen document met getuigenissen over trieste gebeurtenissen die maatschappelijk en historisch van groot belang zijn geweest.“ 

Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje, had dinsdag in een brief gevraagd om het tweeluik over de zaak niet uit te zenden. “We hebben tot het laatste moment ook geprobeerd een vergelijk te vinden met de heer Lambrecks, maar dat is helaas niet gelukt", legt Hoflack uit. "We betreuren dit zeer. We hebben hem gisteren een aantal concrete voorstellen gedaan, maar hebben hierop geen reactie ontvangen." 

"De heer Lambrecks heeft de voorbije maanden verschillende keren met de programmamakers gepraat en uiteindelijk beslist niet mee te werken. In die periode heeft hij nooit laten verstaan een probleem te hebben dat het programma er zou komen", aldus Kris Hoflack.

"Dat hij zo kort voor uitzending toch zijn bedenkingen kenbaar maakte, bracht ons in een moeilijke situatie. We hebben zeer veel begrip voor de bekommernissen van de heer Lambrecks en voor de gruwelijke zaken die de slachtoffers van Dutroux en hun nabestaanden overkomen zijn. Maar we begrijpen ook de andere getuigen die wél graag wilden dat we de reportage zouden tonen, omdat ze willen dat deze episode uit onze geschiedenis nooit meer wordt vergeten.”