App voorspelt of nummer hit wordt

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben een programma ontwikkeld dat potentiële dancehits herkent. Op basis van nieuwe technieken voorspelt het model met grote nauwkeurigheid de kans dat een nummer de top 10 van de hitlijsten bereikt. Wie zelf het hitpotentieel van een nummer wil checken, kan dat via deze website doen.

Onderzoekers Dorien Herremans, prof. Kenneth Sörensen en prof. David Martens van het Departement Engineering Management legden een database aan van dancehits uit de periode 1985 tot 2013, met voor elke hit een aantal muzikale basiskenmerken zoals timbre en aantal beats per minuut.

Ze brachten ook meer geavanceerde kenmerken in kaart, bijvoorbeeld de evolutie van het aantal beats per minuut doorheen het nummer. "Tijdens het analyseren van de vele dancehits merkten we meteen enkele duidelijke trends, zoals de toenemende loudness, de helderheid en het tempo van dancehits doorheen de tijd."

Top tien of Top 40?

Ze scanden daarop de database en gingen op zoek naar gemeenschappelijke kenmerken. "Aan de hand van datamining technieken stelden we een voorspellingsmodel op dat met grote nauwkeurigheid de kans berekent dat een nummer de top 10 van de dancecharts haalt, versus de kans dat het in de top 30-40 strandt." Het ontwikkelde model herkende in een testset maar liefst 83 procent van de nummers correct als hit.

Wie het hitpotentieel van zijn of haar zelfgemaakt dancenummer wil testen, kan terecht op de website van de onderzoekers. Via een gratis applicatie kan iedereen daar een nummer uploaden en door het voorspellingsmodel laten testen. Uploaden kan hier.